Soorten beugels

In onze praktijk werken we met verscheidene soorten beugels. Per patiënt kijken we welk type beugel voor het beste resultaat zal zorgen en zullen we in overleg kiezen voor de voor u beste passende beugel. Enkele soorten beugels staan hieronder beschreven.

Hyrax

Een hyrax, ook wel vlinderbeugel genoemd wordt gedurende 5 maanden vastgeplakt in de bovenkaak. Door middel van een schroefsysteem, welke meerdere malen aangedraaid moet worden, wordt de bovenkaak verbreed waardoor er meer ruimte ontstaat voor de tanden en kiezen. Hierdoor is het trekken van kiezen meestal niet meer nodig. Het is een vrij probleemloze beugel. Na het plaatsen krijgt vader of moeder draaischema mee.

Twin-block

Een twin block is een “blokbeugel” uit twee delen. Het is een losse kunststof beugel die er voor zorgt dat de onderkaak sneller naar voren groeit. Het is een beugel die 9 maanden moet worden gedragen en de behandeling wordt het liefst aangevangen als de groeispurt begint. Op een röntgenfoto waar de ruggenwervels ook deels zijn afgebeeld kunnen we redelijk inschatten wanneer deze groei begint. Aansluitend wordt meestal vaste apparatuur geplaatst.

Voor het dragen van een twin-block hebben we een goed meewerkende patiënt nodig, omdat deze beugel circa 20 uren per etmaal gedragen dient te worden.

Na het plaatsen is het praten en slikken enkele dagen verstoord maar dit went snel bij alle kinderen die het goed dragen.

Vaste apparatuur

Ook wel slotjesbeugel of plaatjesbeugel genoemd. Door ons vaak ‘fixed’ of ‘vast’ genoemd. Wij noemen de slotjes ook wel “brackets”.

De slotjes of brackets worden op alle tanden en kiezen geplakt in een lange zitting. Dit doet geen pijn. Door de brackets worden draadjes gelegd die vast zitten met gekleurde elastiekjes (“donuts”). Door de draden steeds te vervangen door wat dikkere draden, gaan de tanden langzaam mooi in een rij staan. Aan het eind van deze behandeling moeten er vaak nog elastieken tussen boven- en onderkaak gedragen worden om alle tanden en kiezen van boven mooi te laten sluiten met onder.

Ook maken wij gebruik van de meer moderne “self-ligating” brackets. Dit zijn slotjes waarbij geen elastiekjes nodig zijn om de draad vast te zetten. Voordelen zijn een snellere behandeling en kortere stoeltijd.

Witte brackets worden alleen op uitdrukkelijk verzoek van de patiënt en tegen meerprijs gebruikt. Er zitten teveel nadelen aan deze brackets om ze standaard te gebruiken.

Na de behandeling

Als de behandeling is afgerond en de beugel wordt verwijderd, moeten de tanden op de plek gehouden worden (retentiefase).  De tanden hebben de eerste tijd de neiging om weer enigszins in de oude stand terug te bewegen (relaps). Dit moet zoveel mogelijk worden tegengegaan met een nachtbeugel. De nachtbeugel moet circa 2 jaar worden gedragen. Vanzelfsprekend alleen ’s nachts.