Soorten beugels

Soorten beugels

Hieronder volgen enkele voorbeelden van beugels die in mijn praktijk worden gebruikt.

In ieder geval werken we niet met “buitenboordbeugels” omdat de praktijk leert dat deze slecht worden gedragen en dus niet goed werken.

Wel werken we veel met een hyrax (vlinderbeugel), twin-block (blokbeugel) en vaste apparatuur (slotjesbeugel).

Hyrax

Hyrax, ook wel vlinderbeugel genoemd wordt gedurende 5 maanden vastgeplakt in de bovenkaak. Door een aantal keren de schroef te draaien wordt de bovenkaak verbreed waardoor er meer ruimte ontstaat voor alle tanden en kiezen en waardoor het trekken van kiezen meestal niet meer nodig is. Het is een vrij probleemloze beugel. Na het plaatsen krijgt vader of moeder een instructie om de schroef te draaien (draaiformulier zie verder).

 

Twin block

Een twin block is een “blokbeugel” uit twee delen.. Het is een losse kunststof beugel die er voor zorgt dat de onderkaak sneller naar voren groeit. Het is een beugel die 9 maanden moet worden gedragen en de behandeling wordt het liefst aangevangen als de groeispurt begint. Op een röntgenfoto waar de ruggenwervels ook deels zijn afgebeeld kunnen we redelijk inschatten wanneer deze groei begint. Aansluitend wordt meestal vaste apparatuur geplaatst.

Voor het dragen van een twin block hebben we een goed meewerkende patiënt nodig omdat deze beugel circa 20 uren per etmaal gedragen dient te worden.

Na het plaatsen is het praten en slikken enkele dagen verstoord maar dit went snel bij alle kinderen die het goed dragen.

 

 

Vaste apparatuur

Ook wel slotjesbeugel of plaatjesbeugel genoemd; door ons “fixed” genoemd.

Wij noemen de slotjes “brackets”.

De slotjes of brackets worden op alle tanden en kiezen geplakt in een lange zitting. Dit doet geen pijn. Door de brackets worden draadjes gelegd die vast zitten met gekleurde elastiekjes (“donuts”). Door de draden te vervangen door steeds dikkere gaan de tanden langzaam mooi in de rij staan. Aan het eind van deze behandeling moeten er vaak nog elastieken tussen boven- en onderkaak gedragen worden om alle tanden en kiezen van boven mooi te laten sluiten met onder.

 

Ook maken wij gebruik van de modernere “self-ligating” brackets. Dit zijn slotjes waarbij geen elstiekjes nodig zijn om de draad vast te zetten. Voordelen zijn een snellere behandeling en kortere stoeltijd.

Witte brackets worden alleen op uitdrukkelijk verzoek van de patient en tegen meerprijs gebruikt. Er kleven teveel nadelen aan om deze brackets standaard te gebruiken.

Na de behandeling

Als de behandeling is afgerond en de beugel wordt verwijderd, moeten de tanden op de plek gehouden worden (retentiefase).  De tanden hebben de eerste tijd de neiging om weer enigszins in de oude stand terug te bewegen (relaps). Dit moet zoveel mogelijk worden tegengegaan met een nachtbeugel. De nachtbeugel moet circa 2 jaar worden gedragen. Vanzelfsprekend alleen ’s nachts. In sommige gevallen wordt er een draadje achter de boven- en/of ondertanden geplakt.