Beugel EHBO

Ook een beugel kan kapot. Soms leidt dit tot pijnlijke situaties in de mond. In de meeste gevallen kunnen voorkomende probleempjes door u zelf worden opgelost. Mocht u of uw kind een probleem hebben met de beugel is het zaak om zelf eerst eens goed in de mond te kijken. Liefst met goede verlichting (bijvoorbeeld met een zaklamp). Met wat eenvoudig gereedschap zijn de meeste probleempjes door u eenvoudig op te lossen. Let wel: de meeste dienstdoende tandartsen zijn niet op de hoogte van orthodontie en kunnen u vaak niet helpen. Met een beetje “thuisdokteren” komt u er wel uit.

Enkele tips

–          Losse bracket: een slotje kan los gaan van de tand. Meestal kan het blijven zitten als het nog aan de draad vastzit. In het algemeen kan dit wel een week blijven zitten. Of, als u het (gekleurde) elastiekje verwijdert, kunt u het slotje onder de draad vandaan halen.

–          Uitstekende draad: een draad kan verschuiven en daardoor aan een kant iets uitsteken. U kunt proberen de draad terug te schuiven of met een nagelknipper (of gewone kniptang) het uitstekende draadje af te knippen.

–          Loszittend gevlochten draadje: goed kijken hoe het aan de andere kant zit en proberen met pincet terug en achter een slotje te buigen. Ook is een stukje wax (meestal meegegeven door ons) of suikervrije kauwgom handig om het prikkende deel af te dekken.

–          Losse band om grote kies: terugduwen en zolang mogelijk inhouden. Ons tijdens werkdagen op tijd op de hoogte brengen. In deze tijd geen elastieken dragen!

–          Losse draden van uitneembare beugel: als de draad erg prikt is het beter de beugel even uit te laten en ons z.s.m. te bellen op werkdagen.